Boharo.nl
                 
  Home Biografie Fotografie Bowlen Dagboek Winterweer Links Contact

Een drempel te hoog
15-11-2015

Ken je dat gevoel dat je iets heel graag wilt maar dat er gedachten bij komen kijken waardoor de drempel te hoog wordt? De ene persoon zet zich makkelijker over dingen heen als de ander. Dit gevoel kan onstaan door verschillende trauma's of omdat het gewoon in je zit. Iemand met autisme is heel erg aan het inplannen, in zijn of haar hoofd ontstaan dan meerdere scenario's. Maar vaak loopt het toch anders. Een vertraging, een onverwachte verkeerssituatie, de reactie van bepaalde mensen en een gesprek is al helemaal niet voor te bereiden. Doordat je in je hoofd met van alles rekening houdt kunnen er angsten ontstaan waardoor de kans groot is om het te ontwijken en het niet te doen.

Het kan ook door trauma's komen en die zijn er natuurlijk in verschillende vormen. Zelf heb ik daar ook ervaring mee. Door het pestverleden op school ben ik onzeker geworden. Niet eens zo zeer over mezelf maar meer over hoe anderen denken over mij. Deze gedachten helpt totaal niet in het zetten van stappen. "Staat het niet raar dat ik het vraag?", "Vinden ze het stom dat ik het niet begrijp?", "Wat zal er over me gedacht worden, ik ben namelijk erg stil?" en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Vaak begrijpen mensen niet wat in iemand zijn of haar hoofd afspeelt. En hebben ze een mening terwijl de persoon er vaak niets aan kan doen. Hij of zij wil ook anders maar kan dat door een beperking niet. Gedachten en angsten zijn vaak niet aan de buitenkant zichtbaar. Als er een opmerking gemaakt wordt dan voelt deze persoon zich alleen maar ongelukkiger en ongemakkelijker. Het kan zijn dat hij of zij zich er dan toch overheen zet maar dan krijgt hij of zij vaak dat gevoel daarna. De doorzetting komt dan vooral om zich niet te laten kennen voor anderen.

De mensen met angsten moeten er echter ook rekening mee houden dat als iemand niet weet dat je het niet durft dat het voor die persoon ook lastig is want hij of zij kan dan geen rekening houden met de angstige persoon. Hoe opener iemand over zijn of haar problemen durft te vertellen des te fijner en gemakkelijker kom je in het leven te staan. En zul je zien dat er ook begrip is voor je situatie.

Een gevoel uitleggen is niet eenvoudig. Maar als anderen het begrijpen ga je jezelf beter voelen, en doordat je beter in je vel zit is er ook een kans dat stappen zetten een tijdje later wel lukt. Hoewel drempels hoog kunnen zijn, zal deze situatie ze iets verlagen en probeer anders een tussenstap te maken of met hulp van iemand die je situatie begrijpt.

De gemakkelijkste gedachten zouden zijn: 'Ik zie wel wat er gebeurd' of 'Ik doe mijn best, meer kan ik niet doen.' Maar dat kun je niet zo één, twee, drie toepassen. Belangrijkste les die ik zelf heb geleerd is dus inderdaad opener zijn over mijn angsten en gedachten. Als je in een pretpark bent en je durft niet in een achtbaan dan geef je het toch ook aan. Waarom zou je het dan niet aangeven als je niet naar de bakker of slager durft, of naar een feestje waar allemaal anderen zitten. Maar zodra je wat beter in je vel zit en mensen weten ervan, probeer dan zeker wel af en toe die stappen te zetten. Ze zijn uiteindelijk belangrijk voor je eigen toekomst.

Ik merk zelf dat de mensen die me begrijpen of willen begrijpen heel steunend zijn. En ook liefdevol en trots als je wel die drempel over gegaan bent. Een goede basis begint bij jezelf. Als je lekker in je vel zit ben je tot veel meer in staat. Zoek dat positieve gevoel op. Ik durf nu ook nog lang niet alles, zoals: telefoneren, iets vragen in de winkel of bestellen op een terras, en ik voel me ook ongemakkelijk als ik nieuwe mensen leer kennen. En let op! Je hoeft niet aan iedereen uit te leggen hoe het zit. Ik hang het ook niet aan de grote klok, maar alle dierbare mensen kennen me nu de laatste 2 jaar beter dan ooit! En dat is zo fijn.

 
Boharo.nl
Webdesign 13-11-2015 Ron Janssen | Webdesign: BOHARO.nl